ANNONS

Fondskolan – i samarbete med  AMF Fonder.

Fondskolan – del 1 av 4

Sparande i aktier och fonder har aldrig varit så hett som det är just nu. Allt fler människor börjar bli medvetna om att man inte kan ha ett långsiktigt sparande liggandes på ett sparkonto om man vill ha någon avkastning på sina pengar.

Därför vill många börja placera pengarna, men det kan många gånger kännas krångligt. I första delen av Fondskolan reder vi ut varför man ska börja placera i fonder och vilka fördelar det finns med just det!

1. Det krävs ingen finansiell superkunskap

Det finns många fördomar om att investera på börsen. Många tror att det är svårt att investera på börsen vilket kan vara en tröskel till att komma igång. Tycker man att det är svårt och krångligt med aktier så är fonder ett utmärkt alternativ. Fonder förvaltas av en kunnig person som oftast handplockar olika värdepapper, tex aktier till en aktiefond.

Fonder kan jämföras med en påse Gott&Blandat, där en smakexpert paketerat några godisfavoriter för dig att köpa. Medan aktier mer kan jämföras med godiset i plockhyllan där du får plocka dina egna favoriter. Vet man då inte vad som är gott, kan det lätt bli att man köper något man inte tycker om. Ett utmärkt sätt att börja placera är därför att köpa några olika fonder och låta experten få göra jobbet med att välja, köpa och sälja åt dig.

Alla fonder har ett faktablad och en informationsbroschyr där du kan läsa mer om hur fonden investerar. Fonderna upprättar även årsberättelser och halvårsredogörelser som innehåller information om hur fonden placerat och presterat under året/halvåret.

ANNONS
ANNONS

2. Valmöjlighet utifrån dina behov

Det finns ett stort utbud av fonder och du kan välja det som passar dig bäst utifrån både kunskap och intresse. Fonder ger dig dessutom möjlighet att ha ett flexibelt sparande och passar oavsett om du vill göra en engångsinsättning genom att sätta in en klumpsumma eller månadsspara en mindre summa varje månad.

Att månadsspara i fonder är dessutom en oslagbar sparform vad gäller att ge dig en bra riskspridning över tid då du handlar fonder vid många olika tidpunkter. Du kan spara i fonder som ett vanligt sparande alternativt sparande till din pension.

3. Bra riskspridning i fonder

Ha inte alla ägg i samma korg, tappar du korgen kommer alla ägg gå sönder. Samma princip gäller när det kommer till fondsparandet. Genom att investera i en fond får du tillgång till en rad olika aktier och/eller värdepapper. Det kan vara smart att välja mellan några olika fonder för att sprida risken. Välj gärna fonder som riktar sig till olika marknader och olika branscher. Ju bättre riskspridning du har i din portfölj, desto lägre blir risken i ditt sparande.

För att förstå vilken risk en specifik fond har haft historiskt så finns en riskskala från 1-7 på alla fonder, där 1 har lägst risk och 7 högst. Denna riskskala återfinns i fondens faktablad där du också kan hitta mer information om risker i fonden.

 

Kom igång med ditt sparande redan idag!

Fakta om AMF Fonder

AMF Fonder har tretton fonder (alla med låga avgifter) som du kan välja för ditt vanliga fondsparande, för din premiepension (elva fonder) och för din tjänstepension. Här hittar du fonderna.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

Fondskolan – i samarbete med  AMF Fonder.