Investeringar ska vara kul, men med alla svåra ord kan det bli både tråkigt och svårmanövrerat. Men vi på Börshajen vill göra det roligt för dig att spara och investeringar. Därför tittar vi på svåra ord och dess betydelse. Så vad betyder normanbelopp?

ANNONS

När du handlar med fonder så kommer du höra talas om det klassiska begreppet normanbelopp. Men vad betyder egentligen uttrycket och varför är det viktigt att hålla koll på? Börshajen förklarar!

Vad betyder normanbelopp?

Enkelt förklarat är normanbelopp det faktiska belopp som det kostar dig att spara i fonder. Men varför kallar man det för normanbelopp? Också väldigt enkelt, det är helt enkelt döpt efter den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman (2010-2014) av fondanalysföretaget Morningstar.

Hur fungerar normanbeloppet?

Det praktiska med denna typ av uträkning är att du får enkelt förklarat för dig hur mycket du kommer att ha betalt under en tioårsperiod. Inte exakt efter vald summa utan istället uträknat utifrån att du sparar 1 000 kronor i månaden i en fond i tio år.

Säg att du sparar 1 000 kronor i månaden i 10 år, totalt har du då lagt in 120 000 kronor. Säg att du investerar i fonden Strand Småbolagsfond som är en aktiefond, där räknas en avkastning på sexprocent. Med de avgifter som Strand har på sin småbolagsfond landar vi på ett normanbelopp på 10 994.

Det är dock viktigt att ta med sig att avkastningen oftast inte kommer ligga konstant på sex procent (utan kan bli både högre och lägre) även förvaltningsavgiften kan variera under tidsperioden. Normanbelopp är alltså inte ren fakta utan istället en prognos för att du som investerare ska få en överblick när du kollar på olika fonder.

Notis: Man räknar följande avkastning för olika fonder: aktiefond 6%, blandfond 4%, räntefond 2%.

Tänk på att du inte själv behöver räkna ut normanbeloppet utan istället finns det tydligt under varje fond. Förhoppningsvis ger det här dig större förståelse samt en bättre fingervisning när du ska köpa fonder.

ANNONS
ANNONS

Börshajen har tidigare skrivit om hur det fungerar när man handlar med fonder. Vill du få mer information kan du läsa den artikeln här!

Källa: Nordnet