För 13 året i rad utser fondmarknaden.se de bästa fonderna, i 14 kategorier, från det gångna året. Här är alla vinnarna 2018.

ANNONS

Fondmarknaden.se med vd:n Mikael Tjäder i spetsen delade under onsdagen ut pris till de bästa fonderna 2018. Börshajen medverkade under utdelningen som hyllade 2018 års mest framgångsrika fonder.

Årets prisutdelning skiljde sig från tidigare år då fondernas hållbarhet hamnade i fokus.

– Årets omgång av ”Årets Fonder” har idag gått av stapeln. Idag har vi delat ut priser till fonder i ett tiotal fondkategorier där fonderna som lyckats bäst med sin förvaltning uppmärksammades. Det är alltid lika roligt att få lyfta förra årets prestationer och speciellt i år då vi från Fondmarkanaden.se sätter extra fokus på hållbarhet, säger Mikael Tjäder till Börshajen.

Varför är hållbarhet viktigt för er?

– Hållbarhet är en oerhört viktigt fråga och i år kan man inte bli utsett till Årets Fond i sin aktuella kategori om man som fond och fondbolag inte helt igenom arbetar efter en tydlig hållbarhets strategi. En nyhet från Fondmarknadens sida är att vi från och med idag hållbarhets klassificerar alla vår cirka 1 900 fonder på vår plattform och där utgångspunkten är att ge hjälp och stöd åt de sparare som vill investera hållbart.

Vad ser ni fram emot under 2019?

– Vi ser med spänning fram emot fondåret 2019, ett år som är fullt med en rad utmaningar men också möjligheter.

Årets räntefond

Första vinnaren att koras var årets räntefond. Vinnaren blev Spiltan högräntefond som trots den prekära situation som räntefonder upplevt den senaste tiden lyckats leverera god avkastning.

ANNONS
ANNONS

Genomsnittlig avkastning senaste 36 månaderna – 4.6 procent

Årets hedgefond

2018 var inte ett roligt år för de svenska hedgefonderna. Men trots nedgångar lyckades Atlanta Stability offensiv från Atlanta fonder vända 2018 till något positivt.

Är du intresserad av att investera i hedgefonder? Börshajen har tidigare skrivit om vad det egentligen innebär. Du hittar den artikeln här.

Genomsnittlig avkastning 2018– 3.4 procent

Årets Sverigefond

Sverigefonder är en klassiker i många svenskars portföljer, men vilken fond blev 2018 års bästa? Prior Nilsson Realinvest A. Men det hör inte till ovanligheterna att fonden står på prispallen. Det är nämligen tredje året i rad som de lyckades vinna i kategorin.

Genomsnittlig avkastning senaste 36 månaderna – 16.1 procent

Årets Nordenfond

Årets Nordenfond placerar brett i samtliga nordiska marknader. Samtidigt som Stockholmsbörsen slutade på minus 2018 har fonden stabil vinstutveckling och växande utdelningar. Vinnaren? Handelsbankens Norden selektiv.

Genomsnittlig avkastning senaste 36 månaderna – 4.3 procent

Årets Europafond

Vinnaren av årets Europafond har lyckats med bedriften att slå index samtidigt som de haft en stark hållbarhetsprofil. Årets Europafond 2018 gick till Fidelity – European Dynamic Growth Fund AB.

Genomsnittlig avkastning senaste 36 månaderna – 6.3 procent

Årets Nordamerikafond

Nordamerika är alltid en attraktiv marknad att investera i och var även den marknaden som gick bäst 2018. Så vilken fond har egentligen lyckats bli korad till årets Nordamerikafond? Swedbank Robur – Amerikafond.

Genomsnittlig avkastning senaste 36 månaderna – 10.9 procent

Årets Japanfond

SPP fonder – Aktiefond Japan lyckades med bedriften att efterlikna utvecklingen på den japanska marknaden.

Genomsnittlig avkastning senaste 36 månaderna – 6.2 procent

Årets tillväxtmarknadsfond

Tillväxtmarknad kan vara en kluring marknad att investera i. Men med goda kunskaper och riskspridning har SEB Emerging Marketsfond lyckats med bedriften att bli årets tillväxtmarknadsfond.

Genomsnittlig avkastning senaste 36 månaderna – 12.6 procent

Årets globalfond

Årets globalfond har lyckats redovisa cirka tio procent bättre avkastning än kategorisnittet. OPM – Global Quality Companies A är utan tvekan värdig vinnare i kategorin.

Genomsnittlig avkastning senaste 36 månaderna – 7.7 procent

Årets branschfond

Efter ett starkt 2018 där man överglänst sina konkurrenter tar Skandia Time Global hem vinsten som årets branschfond.

Genomsnittlig avkastning senaste 36 månaderna– 20.1 procent

Årets nykomling

Fonden lanserades i slutet av 2017 och har med sitt erfarna förvaltningsteam visat bra resultat under 2018. Vinnaren är Nordic Cross Asset managment.

Avkastning 2018 – 6.3 procent

Årets fond

Årets fond 2018 blev OPM – Global Quality Companies A, hade du fonden i din portfölj?

Genomsnittlig avkastning senaste 36 månaderna– 7.7 procent

Årets fondbolag

Årets fondbolag tilldelades Swedbank Robur med motiveringen att deras fonder både ger bra avkastning samt gör något riktigt för att faktiskt påverka miljöpåverkan.

Källa: Fondmarknaden.se

Är du intresserad av att få tips om hur du investerar? Då får du inte missa Börshajen podcast. Avsnittet med den legendariske investeraren Claes Dahlbäck hittar du här!