Det har blåst ordentligt runt Danske Bank sedan penningtvättshärvan i Estland. Men vad hände egentligen? Danske Banks vd, Berit Behring, berättar om de infekterade händelserna som skakade om banken rejält.

ANNONS

Danske Banks penningtvättshärva är en av de största i modern tid. Totalt rör det sig om belopp på hundratals miljarder i svarta pengar som kan ha slussats genom bankens estländska filial.

I Börshajen podcast berättar Berit Behring, vd på Danske Banks svenska filial, för Andra Farhad om de stora problemen som penninghärvan ledde till och hur de som bank aktivt arbetar för att det inte ska ske igen.

Elefanten i rummet

Det har blåst runt Danske Bank den senaste tiden, vad är det som har hänt?

– Det är otroligt tråkigt. Jag brukar säga ”det finns en elefant i rummet” var jag än kommer och representerar man Danske Bank så är elefanten filialen i Estland. Vi kan inte själva avgöra men med största sannolikhet så har vi blivit utnyttjade av kriminella som använt vår estländska filial för att tvätta pengar mellan åren 2007 och 2015, säger Berit Behring i Börshajen podcast.

Hur kunde detta ske utan er vetskap och när blev det klart för er att kriminella tvättade pengar hos er?

– Det finns inga ursäkter för det som har skett, men det finns vissa förklaringar. Under åren har det funnits många signaler på att något har pågått, men det har också funnits signaler på att allt har varit legitimt. Beviset som satte allt på sin spets var när en intern visselblåsare berättade vad som faktiskt pågick i bankens lokaler. Visselblåsaren läckte informationen i december 2013.

ANNONS
ANNONS

Vilka åtgärder vidtog ni?

– Vår direkta åtgärd blev att vi redan i början av 2014 gick igenom portföljen som var utpekad. Det visade sig att portföljen innehöll kunder som inte var från Estland, det vill säga internationella kunder. Och i slutet av 2015, när vi hade gått igenom allt så stängde vi ner portföljen helt. Vi borde ha arbetet snabbare, men tyvärr tog det oss två år.

Jag kan inte lova att det aldrig kommer ske igen

Hur gick ni vidare efter att ni hade stängt ner portföljen?

– Banken gick vidare genom att sätta igång en utredning med hjälp av en dansk advokatfirma i september 2017. När vi sedan presenterade utredningen i september 2018 så visade det sig att det faktiskt var mycket värre än vi tidigare trott.

Danske Bank anställer för att förhindra framtida problem

Hur har ni i Sverige jobbat med problemet?

– Vi har jobbat hårt internt med frågor om penningtvätt för att det inte ska kunna ske igen. Bland annat har vi nästan fem gånger så många i banken som enbart jobbar med frågor om penningtvätt, jämfört med innan. Samtidigt utbildar vi samtliga medarbetare för att alla ska sitta på kunskap om problemen som kan uppstå.

Kan du lova att det inte sker igen?

– Jag kan inte lova att det aldrig kommer ske, men jag kan säga att det har aldrig varit svårare att tvätta pengar hos Danske Bank än vad det är nu.

 

De kriminella vet hur en bank fungerar

 

Hur tvättar man pengar?

– De kriminella är skickliga, de vet precis hur banker fungerar. Det som brukar hända är att någon försöker att göra så många olika transaktioner samtidigt som möjligt för att det ska bli svårt att spåra transaktionerna.

Kan man tvätta pengar på något annat sätt?

– Det finns många olika sätt som kan vara misstänkta försök till penningtvätt. Dels kan det vara att man gör en aktieaffär på en aktie som inte är så likvid. Vad som händer då är att man köper aktier för ett pris som inte stämmer marknadsmässigt och dels kan det ske genom valutahandel. Penningtvätt kan även ske genom att man skickar pengar mellan olika länder.

 

Avsnittet hittar du i spelaren nedan