I årets sista utgåva av Börshajens nyhetsbrev har vi valt att inspirera och utbilda på temat hållbarhet. Ett ämne som är aktuellt och relevant för oss alla.

ANNONS

Jag hade den stora glädjen att besöka ett investerarevent på samma tema här i Göteborg för några veckor sedan och blev så inspirerad av Ingmar Rentzhog, arrangören, att vi inom kort kommer att intervjua honom som Börshajens första personporträtt. Ingmar har en superspännande profil och redan i det här numret kan du läsa mer om hans fantastiska initiativ, som även Börshajens vd och grundare Andra Farhad är involverad i, #WeDon’tHaveTime (i artikeln ”Vårt mål är hundra miljoner användare”).

Åsa Wallenberg, vd för SPP Fonder och som i förra veckan listades av Expressen till en av 9 mäktiga kvinnor som driver klimatfrågan, skriver i sin gästkrönika: ”Det finns två vägar att gå med sitt sparande: den hållbara vägen eller den ohållbara.” Åsa tycker att det är självklart vilken väg som bör väljas: ”Finansbranschen har i det arbetet en nyckelroll, men det har även du som sparare genom att göra ett medvetet och hållbart val.”

Även Börshajens vd och grundare, Andra Farhad, skriver en inspirerande och matnyttig krönika. Andra ger dig fem actions om hur du kan få dina pengar att arbeta för dig på börsen: ”Bygg en egen pengamaskin som levererar passiva inkomster till dig – medan du sover!” Tipsen hittar du i artikeln ”Jobba inte för pengar – låt pengar jobba för dig”.

Och mycket handlar om strategi, vilket du kan läsa mer om i numrets Börsskola där vår sparekonom, Shoka Åhrman, skriver om just börspsykologi och flockbeteendet. Shoka skriver också om hållbart sparande. Hur ska man som investerare egentligen tänka kring hållbarhet? Hur kan vi ta mer hänsyn till miljö, arbetsrätt och mänskliga rättigheter och fortfarande göra bra investeringar? Är det ens möjligt att få båda delarna, att spara med bra avkastning och samtidigt låta pengarna jobba för en god sak? Svaret är ja, självklart går det. Och det är det enda rätta. I numrets Börsskola kan du också läsa om crowdfunding, ett nytt sätt för start-ups eller tillväxtbolag att locka till sig investerare. När de traditionella finansiärerna, affärsänglarna och riskkapitalbolag inte vill satsa på en affärsidé finns möjligheten att skaffa pengar genom vad som på svenska kallas för gräsrotsfinansiering.

Med dessa rader vill jag önska dig en trevlig läsning! Och som en klok läsare hörde av sig och poängterade: I juletid är det lätt att konsumtionshetsen tar över. Som föräldrar har vi ett ansvar att prata värderingar med våra barn och förmedla vad som är viktigt – på riktigt. Det ska jag göra, tack för påminnelsen och bra idéer på innehåll ”Ensamstående mamma”! Har du önskemål på vad du skulle vilja läsa om i framtida utgåvor? Mejla i så fall gärna redaktion@borshajen.nu.

Vi går snart på julledighet och är tillbaka i TV4 Nyhetsmorgon den 3 januari. 2018 års första utgåva av Börshajens nyhetsbrev dimper ner i inkorgen den 4 januari.

ANNONS
ANNONS

Tills dess önskar vi dig en God jul och ett gott nytt år!

Joanna Redebrandt Törngren
Chefredaktör Börshajen