90 procent av investerarna sparar i ljusgröna fonder. De ljusgröna fonderna har inte hållbarhet som det allra viktigaste, men satsar på miljörelaterat och företag med sociala egenskaper.

ANNONS

Det är statistik från Fondbolagens förening som visar att nästan alla svenska investerare sparar i de ljusgröna artikel 8-fonderna, berättar Dagens PS. Statistiken är från det första kvartalet 2022.

90 procent i ljusgröna fonder

90 procent av de hållbara investeringarna satsas alltså i de ljusgröna fonderna. Bara fyra procent investeras i de mörkgröna artikel 9-fonderna. Av kapitalet på 5 600 miljarder kronor är det bara 430 miljoner som satsats i fonder som vare sig är ljus- eller mörkgröna, så de allra flesta tänker på hållbarhet när de investerar.

Större intresse för hållbarhet

De mörkgröna fonderna växer nu, trots att börsen faller och det finns rädsla för att Sverige ska gå in i en lågkonjunktur. Under första kvartalet visar statistiken att det flödat in  5,3 miljarder kronor till de mörkgröna fonderna.

Fondbolagens förening säger enligt Dagens PS att fondspararna väljer att öka investeringarna i mörkgröna fonder. När många sparare väljer att sälja visar det att det finns efterfrågan på hållbara investeringar.

”När intresset är stort hos spararna är det roligt att se att fondbudet också växer och nu är hela 10 gånger större än förra året”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening enligt Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om hållbart sparande? Det kan du göra här.