Hållbart sparande har blivit mer och mer på modet – men gör det någon nytta? Det tycker inte forskaren Joakim Sandberg, professor i filosofi vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Hållbart sparande, divestering, gröna fonder – kalla det vad du vill, idén är att du kan välja sparformer som ska vara bättre för planeten än andra. Men är det verkligen så det fungerar?

Det tycker inte professorn i filosofi Joakim Sandberg. Han anser att pengarna gör mer nytta om de ges direkt till ett ändamål som gynnar klimatet.

Hållbart sparande svårt att leva upp till

”Det är två filosofier som ligger till grund för att spara klimatsmart eller hållbart. Dels symbolvärdet, att man inte vill ha sina pengar i exempelvis oljeindustrin. Dels effekten, att man vill att pengarna ska bidra till positiva effekter. Men båda är svåra att leva upp till”, säger Joakim Sandberg enligt Dagens PS.

Skänk överskottet direkt istället

Förutom att vara professor i Göteborg är Joakim Sandberg också verksam vid Sustainable Finance Lab, ett samarbete mellan flera universitet kring hållbarhet och finanser.

Att spara grönt, eller hållbart, är inte någon enkel sak. Hur ska man veta vilka alternativ som faktiskt håller vad de lovar? Man kan välja bort vissa företag, eller välja särskilt klimat- eller miljöinriktade bolag, och som sparare försöka påverka företag till mer miljö- eller hållbarhetsinriktat arbete.

Skänk pengarna direkt i stället!

Att som sparare göra en avgränsning är svårt. Den som exempelvis vill utesluta olja i sina investeringar kanske i stället satsar på ett bolag som i sin tur har investeringar där. 

Det allra mest effektiva är att du som sparare satsar på något med hög avkastning, och sedan skänker överskottet direkt till goda ändamål, i alla fall om man ska tro professor Sandberg!

ANNONS
ANNONS

Tips om aktier i hållbara energiföretag hittar du här.