Vad har Mark Zuckerberg, Jeff Bezos och Bill Gates gemensamt? De ska alla tre hjälpa det svenska bolaget Climeon att minska klimatförändringarna.

ANNONS

Har du hört talas om First North-bolaget Climeon? Inte? Vi kan lova att det här inte var sista gången du hörde namnet på bolaget som arbetar med en ny hållbar energiteknik. Nyligen gick nämligen ägarna till Facebook, Amazon och Microsoft in som ägare i Baseload Capital, som sedan tidigare delägs av Cilmeon.

Zuckerberg, Bezos och Gates har dock inte själva gått in och köp aktier i Baseload Capital utan istället är det via fonden Breakthrough Energy Ventures, eller BEV som den även kallas, som inköpet skett. Fonden grundades av Bill Gates 2016 med syftet att investera 9 miljarder kronor i energiteknik som ska motverka klimatförändringarna.

Fonden är inte bara backade utav några av de största techstjärnorna i världen utan personer som Jack Ma, grundaren till Alibaba, och Richard Branson, grundare till Virgin Group, har även de varit med och investerat i fonden. Investeringen i Baseload Capital innebär att BEV för första gången går in i ett bolag som ligger utanför den amerikanska marknaden. Med ett tillskott på 115 miljoner kronor och enorm expertis ska BEV nu hjälpa Climeon att nå ut globalt med sina lågtempererade geotermiska värmekraft.

Climeon

Det Climeons teknik gör är att den tar tillvara på energi från både spillvärme och geometrisk värme för att sedan omvandla det till elektricitet. Produkten är redan klar och nu fattas det bara att nå ut med den till den globala marknaden. Något som Climeons vd Thoms Öström hoppas att de nya investerarna ska hjälpa till med.

– De sitter på ett kontaktnät som nästan ingen annan har. Med deras hjälp kan du få tag på i princip vem du vill, säger Thomas Öström till Dagens industri.

Thomas Öström är inte bara lyrisk över att de valt att hjälpa bolaget, han anser även att det är en kvalitetsstämpel för hela bolaget.

– Det här är en kvalitetsstämpel för oss. Vi började med ett blankt papper och en vilja att få ut vår teknik i världen. När vi sökte runt så var det Breakthrough Energy Ventures som stack ut. Jag har svårt att se någon som ens är i närheten av deras kunskaper, resurser och nätverk, säger Thomas till DI.

ANNONS
ANNONS

Breakthrough Energy Ventures portfölj

Utöver Climeon finns sedan tidigare följande bolag i Breakthrough Energy Ventures portfölj:

  • Form Energy
  • Quidnet Energy
  • Quantumscape
  • Commonwealth Fusion Systems
  • Pivot Bio
  • Carboncure
  • Fervo Energy
  • DMC Biotechnologies
  • Zero Mass Water
Mark Zuckerberg, Jeff Bezos och Bill Gates har alla investerat i Breakthrough Energy Ventures

Börshajen har tidigare skrivit en längre förklaring om den mer alternativa börsmarknaden First North. Du kan läsa allt om den här!

Källa: DI