Det orange kuvertet skickas i skrivande stund ut till miljontals svenska hushåll och många drabbas av ångest när de ser beloppet som de tjänat in. Men är ångesten befogad?

ANNONS

De orange kuverten har redan börjat dimpa ner i våra brevlådor och många drabbas av en lätt ångest när de öppnar brevet från pensionsmyndigheten. Enligt Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten så får cirka 25 procent av mottagarna ångest när de ser brevet.

– 25 procent blir oroliga när de får det, men 75 procent blir det inte. Det är i alla fall den största delen, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, till Dagens Nyheter.

Behöver du verkligen oroa dig när beloppet som står på kuvertet känns mindre än du förväntat dig?

Först och främst är det viktigt att notera att det orange kuvertet inte innehåller hela sanningen. Bland annat står inte tjänstepensionen med. Loggar du in på pensionsmyndighetens hemsida kan du se både din allmänna pension samt din tjänstepension. Där kan du även se ett ungefärligt belopp på summan du kommer få ut när du går i pension, det vill säga om du, mot förmodan, skulle tjäna samma lön hela livet.

Glöm dock inte bort att sparar privat då dessa pengar kan ge dig ett betydligt större svängrum senare i livet.

Vill skrota de orange kuverten

På grund av den ångest som många drabbas av när kuvertet ligger i brevlådan vill Pensionsmyndigheten nu skrota systemet.

– Vi vill sluta med utskicken av två skäl. Dels för att mellan 25 och 30 procent tror att det som står i det orangefärgade kuvertet är allt de får, dels för att vi vill driva folk mot att ta del av den riktiga prognosen. Vi skulle vilja ha den digitala informationen som förval, förklarar Sten Eriksson för Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Istället vill Pensionsmyndigheten uppmana oss att logga in på ”mina sidor” för att få större klarhet i hur vår pension verkligen ser ut.

– Vi skulle helst vilja skicka ut ett vykort i stället, som en påminnelse om att logga in. Det är nu, under sex–sju veckor när utskicken görs som folk orkar ägna någon liten tanke åt sin pension, säger Sten Eriksson till Dagens Nyheter.

När får jag det orange kuvertet?

Kanske sitter du som på nålar och väntar på vad du ska få för besked i kuvertet? Med lite tur kan du ha brevet redan under dagen. Men i värsta fall får du vänta tills mars. Nedan hittar du när kuvertet skickas till just dig. Har du däremot en digital brevlåda, kommer du istället få utskicket skickat dit.

Pensionärer boende i Sverige och utomlands

14-18 januari

Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten

8-14 februari

Pensionssparare boende utomlands

Från 18 februari

Stockholm

18-22 februari

Uppsala, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar

22 februari-1 mars

Västra Götaland, Värmland, Örebro

1-8 mars

Skåne, Blekinge, Halland, Gotland

8-15 mars

Orkar du inte sitta och vänta på att brevet ska dimpa ner i antingen din e-brevlåda eller utanför dörren? Då kan du redan idag logga in och se beskedet online.

Sparar du inte till pensionen? Tycker du att det är för tidigt att börja? Läs hur tidigt sparande med hjälp av ränta på ränta kan göra din framtida plånbok större.

Källa: Dagens nyheter, Pensionsmyndigheten