Pension i förtid är något som många drömmer om. Men är det klokt? Är det värt det? Och: går det ihop ekonomiskt?

ANNONS

Undersökningar visar att mer än hälften av de som nu är mellan 55 och 60 år har planer på att gå i pension innan de fyllt 67. Det är den nya pensionsåldern som gäller från 2026.

Det får man förstås göra, men det gäller att vara medveten om att du kan förlora tusenlappar varje månad på att gå i tidig pension. Dagens PS rapporterar om undersökningar som beräknar hur mycket det kan röra sig om. Enligt Swedbank och Sparbankernas egen analys och en Sifo-undersökning kan det innebära mellan 2 000 och 5 000 kronor mindre i pension varje månad.

Pension 70 procent av slutlönen

Att pensionsåldern höjts från dagens 65 år har att göra med att vår medellivslängd ökar. Den höjda pensionsåldern gör också att du får mer pengar den dag det är dags att pensionera sig.

Om du bestämmer dig för att arbeta till 67 års ålder kommer din pension att bli runt 70 procent av din slutlön om du jobbar heltid och det har avsatts pengar till tjänstepensionen under hela ditt arbetsliv.

En del yrkesgrupper får mer än det, men om du går i pension tidigare betyder det mindre pengar i plånboken.

Sparande kan täcka det förlorade

”För en 60-årig undersköterska, grundskollärare eller byggarbetare minskar pensionen med 2 000-3 000 kronor per månad om hen går i pension vid 65 i stället för vid 67 års ålder”, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.

”För en tjänsteman i samma ålder kan pensionen bli runt 5 000 kronor lägre per månad om hen går i pension två år före sin pensionsålder”, fortsätter hon.

Om du sparat själv kan det förstås uppväga för det du förlorar på att gå tidigare. Har du sparat regelbundet under 20 år kan det täcka upp för det som går förlorat om du inte jobbar till 67 år.

ANNONS
ANNONS

”För de som av olika anledningar inte vill eller kan jobba till sin pensionsålder, kan ett alternativ till att sluta arbeta helt vara att försöka jobba deltid de sista åren”, säger Madelene Falkenhäll.

”Pensionen blir lägre än om man fortsatt att arbeta heltid, men inte lika låg som den skulle bli om man slutat jobba helt åren före pensionsåldern”.

Vill du veta mer om hur du ska utnyttja dina insparade pensionspengar på bästa sätt? Det kan du läsa om här!