Pension vid 65 är något som många drömmer om. Den nya riktåldern för pension är 69 år, och för 70-talister kan det bli dyrt att välja att pensionera sig före det.

ANNONS

Våren 2022 väntas riksdagen anta de nya riktlinjerna för hur pensionssystemet ska se ut. Den nya riktåldern förväntas gälla från och med 2026, och betyder att för dem som är födda mellan 1977 och 1990 blir den så kallade riktåldern för pension 69 år.

Det är inte på något sätt förbjudet att välja att gå i pension tidigare, men det kan få stora ekonomiska konsekvenser för personen ifråga.

Pension vid 65 = tusenlappar minus

Enligt Dagens PS visar en prognos för dig som väljer att gå i pension vid 65 års ålder en minskad pension på i snitt 13 procent jämfört med den som jobbar till 69 års ålder.

Det kan betyda ganska många tusenlappar i månaden mindre, allt mellan 4 000 kronor och 13 000 kronor. 

”De nya riktåldrarna påver­kar de framtida pensions­inkomsterna för alla svens­kar. Samtidigt vill många gå i tidig pension”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.”

Jobba längre – spara mer

Det finns bara två sätt att öka på den framtida pensionen, enligt Mattias Munter. Jobba längre, och spara mer.

”Det är svårt för en ung per­son att förutse de framtida för­utsättningarna för ett långt yrkesliv. Här kan ett eget pen­sionssparande vara en viktig krockkudde”, säger han.

ANNONS
ANNONS

De pensionsbolag som ökade mest under 2020 var de som har stor aktieexponering. Av dem var det AMF som ökade allra mest, deras aktieportfölj gav 10,6 procent i avkastning, medan AMF:s ränteportfölj gav 4,2 procent. AMF har investerat i långsiktiga onoterade tillgångar som till exempel skog, fastigheter och infrastruktur.

”Det tillsammans med en förmåga att snabbt kunna justera vår riskexponering via utländska aktier gör att vi känner oss väl förberedda”, säger AMF:s vd Johan Sidenmark enligt Dagens PS.

Vill du lära dig mer om hur du kan spara mer till din pension? Läs här hur tidigt sparande med ränta-på-ränta kan hjälpa till!