Pension består av tre olika delar och du har själv delvis makten att påverka, förhandla och förvalta de olika delarna. I den här artikeln ger Shoka Åhrman, Börshajens sparekonom, dig koll på det privata pensionssparandet.

ANNONS

Din pension som du får från staten och jobbet kan bli alltifrån 50-75 procent av din nuvarande inkomst. Genom att göra en pensionsprognos på www.minpension.se kan du få en bättre helhetsbild av din totala pension. Det privata pensionssparandet, alltså ditt eget sparande till din pension, gör stor ekonomisk skillnad för hur din ekonomi kan se ut i framtiden.

Tidigare kallades det privata pensionssparandet för IPS (individuellt pensionssparande) och i samband med att avdragsrätten togs bort, så rekommenderas andra former av sparande när det kommer till det privata pensionssparandet.

Tips 

Se till att börja spara i god tid, även om det till en början bara blir små summor. Du har tiden på din sida, vilket ger goda förutsättningar när det gäller vilka risker du kan ta, ränta-på-ränta effekten samt chansen till långsiktigt god avkastning.

Det finns olika alternativ för hur du sparar till din privata pensionssparandet. Vilket alternativ du väljer beror på vilket intresse du har och hur aktiv du vill vara i förvaltningen av dina pensionspengar.

Se upp för onödiga avgifter

Jämför de fonder du sparar i för att minska de kostnader som du har i samband med pensionssparandet. När du sparar i fonder tillkommer det avgifter som betalas för förvaltning, administration och andra omkostnader. Självklart ska förvaltare få betalt för sitt arbete, men se upp så att du inte betalar mer än du behöver. Pensionssparandet är en långsiktig sparande och en mindre procentuell skillnad i två likvärdiga fonder kan i slutändan bli stora belopp.

ANNONS
ANNONS

För att placera dina pensionspengar och få den optimala avkastningen behövs egentligen förståelse för två parametrar:

  • Att förstå sig på hur pensionssystemet är uppbyggt
  • Utnyttja fördelen med att det är en långsiktig placering.

Alltså kan du placera och bygga upp portföljen med en större risk och chans till god avkastning. Även om pensionen känns avlägset så kommer det att vara värt den tid och engagemang du lägger idag. Din framtida jag kommer att tacka dig för det!

Så här ökar du chansen till en bättre pension

  • Skaffa en överblick över samtliga delar av din pension
  • Arbeta så länge som möjligt, varje år du arbetar desto mer avsättning till pensionen
  • Kolla med din arbetsgivare om du har en avtalspension
  • Ha en bra överblick över dina fondavgifter, på lång sikt gör några få procent stor skillnad i pengar
  • Välj till eller välj bort återbetalningsskydd eller familjeskydd utifrån dina behov