Pensionssparande är extra aktuellt nu i dagarna. Det är utbetalningsdags till svenska folkets premiepensionsfonder. Ungefär 45 miljarder kronor betalas ut, och det mesta går till statliga AP7 Såfa.

ANNONS

Under utbetalningen är fonderna låsta, men sedan kan du byta – och kanske få bättre utdelning.

Det är pensionsinsättningarna för inkomståret 2020 som just nu betalas ut. Den del av den allmänna pensionen som heter premiepension placeras i fonder, och enligt årets siffror så är det 5 700 000 personer som får i snitt 7 906 kronor, skriver Dagens PS. 

Den som får mest utbetalt får 12 600 kronor.

Enkelt att själv byta fonder

Under helgen då insättningarna görs är alla fondkonton låsta, så det är inte möjligt att gå in och byta fonder då. När alla de 45 miljarder kronorna är utbetalda låses fondkontona upp, och det blir möjligt att byta fonder igen, och pensionsrättshandeln är avslutad tidigast 8 december.

Det allra enklaste sättet är att gå till Pensionsmyndighetens sajt. Där loggar du in med din e-legitimation, till exempel ditt bank-ID. Sedan söker du på ”byta fonder” – och följer instruktionerna! Det går också att gå via ”Mina sidor”.

Automatiskt till ”soffliggarfonden”

Många har redan valt sina premiepensionsfonder, men om du inte har gjort det hamnar dina pengar i AP/ Såfa, som också kallas ”soffliggarfonden”. Den är störst av alla pensionsfonder, och under året som gått har de 4 800 000 spararna fått en avkastning på 19 procent på sina pengar.

Enligt statistik är den näst populäraste fonden Swedbank Robur Technology, och den har avkastat hela 40 procent under året. Det gör att den ligger på topp av de tio mest valda premiepensionsfonderna.

Premiepensionen liten del av pensionssparande

De 45 miljarder som går till premiepensionen är bara en liten del av den totala pensionen.

”Alla löntagare avstod förra året uppskattningsvis 585 miljarder kronor i lön för att istället i framtiden få ut pengarna som pension”, säger Ole Settergren som är analyschef på Premiepensionsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

”Det motsvarar pensionsavgifter på totalt 28 procent som löntagare i genomsnitt idag betalar för sin framtida pension”, fortsätter han.

Det gäller alltså att du själv håller lite koll på hur dina framtida pensionspengar placeras. De där minuterna som krävs för att byta fonder kan ge ett bra tillskott när du väl går i pension.

Är du född 1977 och framåt kan du tjäna på att också läsa det här!