Tjänstepension och dess utbetalning är en källa till huvudbry för många. Hur du ska tänka för att bäst utnyttja dina insparade pensionspengar är ett helt och hållet individuellt beslut. Det gäller dock att vara medveten om att det finns en del att tänka på.

ANNONS

75-årsfirandet är över, och kallduschen väntar: plötsligt finns det mycket mindre i månadskassan än förut. Hur kunde det bli så?

Allt fler blivande pensionärer väljer att plocka ut sin tjänstepension under en tid på mellan fem och tio år i stället för under hela sin livstid. Under 2020 valde bara fyra av tio blivande pensionärer livsvarigt uttag, jämfört med 64 procent år 2012. 

Tjänstepension stabil inkomst

När sedan tjänstepensionen plötsligt en dag tar slut blir det en chock för många.

“Tjänstepensionen är inte vilken pengapåse som helst. Det handlar om en stabil inkomst, ofta med garanterade pensionsbelopp, som man kan räkna med även om man skulle bli riktigt gammal”, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF, enligt Dagens PS.

Att många väljer en kortare utbetalningstid av tjänstepensionen beror förstås på att man då får mer pengar i plånboken. Du får mer pengar att röra dig med under en period, något som många anser öka valfriheten. Att kunna till exempel resa när kroppen fortfarande är någorlunda pigg lockar förstås, men det gäller att inte glömma bort att det mycket väl kan finnas en hel del liv kvar att leva också efter 75. Den förväntade medellivslängden i Sverige är i genomsnitt 81 år.

Glömmer bort beslutet att plocka ut pengarna

Pensionsföretag i Sverige får samtal från bekymrade pensionärer som undrar vart deras tjänstepension tagit vägen. Det vanligaste är att pensionärer som haft sin tjänstepension placerad i fonder plockat ut sin pension under en begränsad period, och sedan helt enkelt glömt bort det beslut man tog för tio år sedan.

ANNONS
ANNONS

Att leva i nuet är inte en dum idé när man är pensionär, men det är en ännu bättre idé att fundera över hur det blir om nuet visar sig räcka långt efter 75-årsdagen. Det där med att njuta på ålderns höst blir åtskilligt mycket mer komplicerad om ekonomin från en dag till en annan blir ansträngd.

Läs mer på Börshajens pensionsskola!