Det finns både en oro och en önskan om att den påstådda bostadsbubblan ska spricka. Men finns den verkligen? I Börshajen podcast förklarar Claudia Wörmann hennes syn på bostadssituationen i landet och varför hon anser att det inte finns en bostadsbubbla.  

ANNONS

Under gårdagen gick flera storbanker ut och pekade på att den svenska ekonomin kommer att börja krympa efter fem år av tillväxt. Bland annat syns det på minskad konsumtion och avtagande av import och export, men också på de fallande bostadspriserna. Nyheten om fallande bostadspriser kan oroa alla som sitter på en belånad lägenhet, men behöver vi verkligen oroa oss?

I Börshajen podcast möter Andra Farhad profiler inom finansbranschen, i fredagens avsnitt gästade Claudia Wörmann för att prata om boendeekonomi. Hon gav då svar på det vi frågat oss länge, finns det en bostadsbubbla och om den finns kan den spricka?

Vad är en bostadsbubbla?

– En bostadsbubbla är en situationen där priserna sticker iväg utan att det finns några fundamentala faktorer som förklarar de. Det vill säga när det inte är bostadsbrist, vi har inte låga räntor, många människor är arbetslösa och om då priserna skulle sticka iväg, då har vi en bostadsbubbla, berättar Claudia Wörmann i Börshajen podcast.

Är vi påväg mot en bostadsbubbla nu? 

– Nej, vi har börjat få en normalisering av bostadspriserna. Jag har faktiskt aldrig ansett att vi haft en bostadsbubbla.

ANNONS
ANNONS

Hur påverkar en bostadsbubbla marknaden när de uppstår?

– Det blir som det var på 90-talet, det blir en situation där man tvingas till högre räntor, vi har hög arbetslöshet och människor tvingas ifrån sina bostäder utan att göra vinst. Vi som var med på 90-talet vet ju hur det var att sälja till förlust och samtidigt fortsätta ha kvar skulden för en bostad vi inte längre ägde. Det kan låta overkligt men det är faktiskt sant.

Hur ser det ut på bostadsmarknaden just nu, november 2018. Är det köparen eller säljarens marknad?

– Jag anser att det är köparens marknad, för om man backar bandet till 2014-2015, då skulle du göra din affär på en till två dagar. Ditt livs största affär skulle gå hur fort som helst. Nu kan du som köpare titta på flera bostäder innan du tar ditt beslut och du behöver inte heller räkna med att spräcka din kalkyl.

Hur var det 2014-2015?

– Du hade ett pris att gå på men det slutade aldrig på det priset. Men idag kan du räkna hem det priset som det ligger ute för och du kan jämföra bostäder med varandra. Så mitt råd är ”take your time”.

 

Vi har ingen bostadsbubbla

– Claudia Wörmann, boendeekonom

 

Du hör hela avsnittet med Claudia Wörmann nedan eller i din favoritapp!