Vi människor vill göra så många olika saker, men att faktiskt spara pengar för att kunna göra det i framtiden känns ofta för jobbigt för att ta tag i. Enligt Elin Helander beror detta främst på okunskapen som finns kring långsiktigt sparande, okunskap som går att ändra på. 

ANNONS

I det fjärde avsnittet av Börshajen podcast gästar kognitionsvetaren och hjärnforskaren Elin Helander för att bland annat prata om hur du kan lura din hjärna att spara pengar. Men att spara pengar är lättare sagt än gjort, dels för att det inte är något som kommer naturligt för oss människor och dels för att det är svårt att prioritera sådant som ska hända om 20-40 år.

– Det känns inte relevant att spara pengar för man har så många beslut som ska tas här och nu. Ska man då tänka på något som händer om 40 år, det känns ofta för långt bort. Men egentligen grundar det sig i okunskap, säger Elin i Börshajen Podcast.

Vad menar du med okunskap?

– Dels så finns det en rädsla att lägga sina pengar i exempelvis en fond, den rädslan hindrar människor från att ta ett aktivt val. Det vill säga ett aktivt val att börja spara men också att börja söka information om att spara. Det som krävs är att man bygger upp ett ekonomiskt självförtroende, vilket i sin tur leder till att man får en ökad tro på sin egen förmåga.

Hur bygger man ett ekonomiskt självförtroende?

– Det är ganska enkelt, det man först behöver göra att sätta upp enkla mål. För när man väl har tagit de första stegen och lyckats så växer självförtroendet. Därefter kan man sätta upp större och mer långsiktiga mål. För det är de som saknas i sparandet generellt, det vill säga att man får feedback på sitt beteende.

ANNONS
ANNONS

Kom igång med ditt sparande

Vi på Börshajen vet att det kan vara svårt att sätta upp mål som är realistiska, nedan listar vi därför tre enkla sätt att spara pengar på.

  1. Sluta äta lunch ute och börja göra matlådor. Äta ute varje vardag kan kännas lyxigt, men det är knappast ekonomiskt. Äter du ute fem dagar i veckan och maten som du äter kostar runt 100 kronor, lägger du i genomsnitt 25 000 kronor bara på lunch varje år. Använd istället de pengarna till att investera i dig själv!
  2. Spara när lönen kommer. Det mest klassiska, aningen uttjatade spartipset, men också det mest effektiva är att lägga undan tio procent av din lön till sparande.
  3. Ge dig själv veckopenga. Har du svårt att lägga undan pengar när lönen kommer? Då kan det vara smart att ge dig själv veckopeng. Börja med 100 kronor och placera dessa i en fond eller på ett sparkonto, inom kort kommer du arbetat upp ett mindre kapital.

Vill du lyssna på hela avsnittet med Elin Helander så hittar du det antingen i spelaren nedan eller i din favoritapp.