Börshajen podcast är tillbaka med ett rykande färskt avsnitt för dig att avnjuta i den strålande sommarvärmen. Dagens gäst? Fredrik Wester, även känd som mannen som lyfte Paradox Interactive från värderingen, en krona till 15 miljarder.

ANNONS

Fredrik Wester gick från dubbla lägenhetslån till miljardär med företaget Paradox Interactive. Men bakom framgångssagan finns det en otroligt ödmjuk och inspirerande entreprenör. Börshajen fick äran att sitta ner med Fredrik i en timme och höra allt om hur han byggde upp Paradox från ett konkursmässigt bolag till en börsfavorit.

 

Jag tog privatlån för att nå fram till min vision

 

När Fredrik Wester blev delägare i Paradox så blev han inte delägare i ett bolag på uppgång. Tvärtom var Paradox närmare konkurs än dagens ofattbara framgångar. Men drömmen om att få vara med och bygga upp det bolag som han visste att Paradox kunde bli, stoppade inte Fredrik från att skuldsätta sig själv och med det ta stora risker som kunde påverkat både han själv men även hans familjs framtid.

– Det var faktiskt inte jag som betalde den här berömda ”kronan” för Paradox utan jag kom in på bolaget 2003 som affärsområdeschef på en avdelningen med sju personer där lönsamheten var praktiskt taget noll. Jag tog därför fram planer som innebar att vi själva skulle utveckla spel istället för att licensera och på så sätt få möjlighet till en större del av kakan. Styrelsen höll dock inte med om att planen var hållbar och valde då att istället sälja bolaget och dess skulder till den dåvarande vd:n, Theodor, för en krona.

ANNONS
ANNONS

När kom du in i bilden? 

– I samma veva som Theodor köpte Paradox blev jag och flera andra personer delägare i bolaget. Tillsammans började vi att sätta planen som jag tagit fram i verket. Under de kommande åren fortsatte jag att köpa mer och mer andelar av Theodor för att år 2009 bli största ägare, samma år som jag tillträde som vd.

 

Efter noteringen tog jag bussen hem och sov

 

Men om du trodde att vägen efter 2009 var spikrak uppåt så tror du fel. För år 2009 var bolaget nämligen ännu en gång närmare ruinens brant än den nuvarande framgångarna.

– 2009 var ett tufft år, jag hade tagit massor med privatlån för att bli störst ägare för att kunna driva min vision framåt. Men samma år så slutade även det amerikanska bolaget som vi köpte spellicenser av att betala sin räkningar. Där och då så var bolaget inte långt ifrån att gå i konkurs. Men åren som kom gick det bättre. Inte minst var det kul när vi utklädda som trollkarlar och utomjordingar ringde i börsklockan 2016.

Hur gick dina tankar vid noteringen?

– Det var en fruktansvärd period. För bara två veckor tidigare så hade vi beslutat oss för att introduktionspriset skulle ligga på 33 kronor istället för 32. De enda tankarna som fanns i mitt huvud var ’tänk om det blir en dålig start’. För hur skulle jag förklara för alla som gått in i bolaget om vi priset per aktie skulle introduceras på 28 kronor?

Vad hände när börsen öppnade?

– Det som var skönt var att när börsen äntligen öppnade, så landade introduktionspriset på 44 kronor per aktie. Då var det som om att allt bara rann av mig och jag kände att jag behövde åka hem och lägga mig för jag var verkligen helt uttömd. Därför var det precis vad jag gjorde, jag satt mig på första bästa buss hem och sov i ett par timmar.

Missa inte att lyssna på hela avsnittet med Fredrik Wester. Förutom att du får höra mer om historien bakom arbetet med att bygga Paradox till ett miljardbolag får du även ta del av Fredriks egna favorittips när det kommer till investeringar. Vi kan i alla fall inte tänka oss ett bättre avsnitt att avnjuta i solen. Kan du?