Börshajen podcast är tillbaka med ett sprillans nytt avsnitt. I det 18:e avsnittet i ordningen gästar Nordnets sparekonom Frida Bratt för att prata om vikten av att placera sina pengar rätt.

ANNONS

Vi är många i Sverige som lägger undan pengar till olika ändamål. Ungefär 9 av 10 svenskar har ett aktivt sparande och av dessa har hälften över 100 000 kronor sparat. Men bara för att vi är många som sparar så är det inte lika många som vet till vad.

Frågan varför vi sparar och hur vi ska tänka kring riskspridning är svårdefinierad, men för att verkligen få till ett bättre sparande borde alla bli bättre på att avgöra vad just deras sparande ska gå till och därefter ta sina finansiella beslut. Åtminstone enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Det är en bra utgångspunkt att hela tiden ha syftet i bakhuvudet. Säg att du till exempel har 20 000 kronor som du inte vet vad du ska använda till, försök då att se en tidshorisont för när pengarna ska användas. Är det inom en snar framtid, säg semesterbufferten eller ska pengarna ligga till pensionen? När du har svarat på de frågorna kan du ta bättre finansiella beslut.

Varför ska man inte investera pengar som ska användas i närtid?

– Med ett kortsiktigt sparande så blir risken för hög för att det ska vara värt att lägga pengarna på börsen. Så har du pengar undanlagda till semesterkassan så är mitt tips att låta de ligga på sparkontot.

Buffert då… Hur ska man tänka där?

– Sparar du till en buffert för oförutsedda utgifter eller liknande så är det ett sparkonto som gäller även här. Anledningen till detta är för att du inte vet när du kommer behöva pengarna

ANNONS
ANNONS

Hur ska man göra för att tänka rätt?

– Alla som sparar måste ställa sig själv frågan, vad är det jag sparar till? Sen därefter ta sitt finansiella beslut.

 

Vi måste börja fråga oss själva vad vi sparar våra pengar till

– Frida Bratt, sparekonom

3 snabba med Frida Bratt

I avsnittet redogör Frida även för hur du ska tänka vid olika investeringar. Nedan kan du ta hjälp av svaren för att ta rätt beslut för ditt sparande.

Första lägenheten – spartid 4-5 år

– Jag tycker att 4-5 år är för kort tid för att placera sina pengar i aktier eller aktiefonder, det är fortfarande osäkert vad som kommer hända under de närmsta åren. Så generellt skulle jag säga att det är för riskfyllt att gå all in på börsen, satsa då hellre på ett sparkonto.

Jorden runt resa – spartid 10-15 år

– Med den placeringshorisonten är det börsen som gäller, tittar vi på snittet så bör pengarna växa. Men det gäller att tänka på vilka typer av bolag eller sektorer som man tror kommer att öka över den här perioden. Tycker man det är tråkigt med aktier kan en klassisk globalfond med liten avgift vara att föredra.

Sparande till pensionen – spartid 30-40 år

– Här är det glasklart att pengarna ska in på börsen. Här är jag beredd att påstå att det nästan är så att du tar en risk om du inte investerar din pengar på börsen. Anledningen till detta är för om du inte sparar med högre risk över så pass lång tid som 30-40 år så riskerar du att i slutändan få en betydligt lägre pension.

Missa inte att lyssna på hela avsnittet med Frida Bratt för att ta bättre finansiella beslut. Avsnittet hittar du antingen i spelaren nedan, i din favorit poddspelare eller här!

Börshajen har tidigare gästats av Marcus Fridell som då pratade om vilka investmentbolag du som sparare bör gå in i just nu. Du hittar det avsnittet här!