Günther Mårder berättar för Börshajen om sin investeringsstrategi, hur du som privatperson bör tänka vid investeringar på börsen samt hur man kommer undan frestelsen att konsumera.

ANNONS

Börshajen podcast gästas två gånger i månaden av nya profiler från finansbranschen. I det senaste avsnittet gästade sparproffset och finansprofilen Günther Mårder. Idag är Günther vd för Företagarna, men håller fortfarande på att flitigt investera i olika bolag.

Men hur tänker han egentligen vid en investering och hur gör han för att inte pressas att konsumera i konsumtionssamhället? I Börshajen podcast avslöjar han sina knep.

Hur fick du upp ögonen för aktier? 

– Det kom när jag var ung och började intressera mig för valutor. Det är en ganska konstig vinkling men under tiden som jag var punkare under uppväxten hade jag en röd och svart bok där jag klistrade in dagens valutakurser. Jag vet inte varför, men jag klistrade även in sammanfattande rubriker för börsen. Under den tiden började jag följa utvecklingen för de enskilda valutorna och när man då fick se variationer på 30-40 procent så föds ett intresse över att det faktiskt går att tjäna pengar här. Sen gjorde jag aldrig valutaaffärer men det var så mitt intresse för aktiesparande grundades.

När köpte du dina första aktier?

– Jag var 14 år och köpte Europolitan som var en telefonoperatör i Sverige.

Hur ska man förhålla sig till den risk som aktier innebär?

– Det du ska titta på är din riskjusterade avkastning. Titta på din sharpekvot. Den ger i alla fall en relation till den risk du har tagit om du tittar på svängningarna i din portfölj. En drömavkastning är en graf som knappt rör sig upp eller ner men hela tiden har en osynlig rörelse uppåt. Men det är väldigt få som lyckas med det.

ANNONS
ANNONS

Hur lärde du dig att sprida dina risker?

– Jag byggde upp ett självförtroenden som gjorde att jag trodde att jag aldrig skulle behöva jobba. Sen satte jag en strategi som innebar att jag vid 25 skulle ha 25 miljoner. Ett av mina investeringsbeslut landande då i att jag investerade allt i ett bolag som hette Autofill. Det bolaget gjorde var att de byggde tankrobotar som skulle tanka personbilar. Det här bolaget gick i konkurs och jag hade verkligen investerat allt i bolaget. Jag hade till och med belånat ungefär en miljon kronor. Sen blev jag dock aldrig skyldig banken pengar men jag fick successivt göra en avveckling. Det var självklart inte kul men samtidigt var det en billig läxa för mig under den perioden. Det slutade med att jag kom ner på jorden och började förstå att du ska inte tro att du kan slå marknaden kraftigt över tid.

Hur ska man tänka när man investerar?

– Jag tror det är bra att ha en lugn investeringsfilosofi där du investerar i kvalitetsbolag som tjänar pengar redan idag. Hoppa inte in i förhoppningsbolag utan leta kassaflöden istället. Sen tycker jag att unga aktiesparares 5 principer är ganska bra. Det vill säga: sprid riskerna, investera långsiktigt, förstå vad du köper, håll dig informerad, följ inte råd och var försiktig med belåning.

Hur ser din strategi vid investeringar ut idag?

– Det gjorde jag offentligt för ett par år sedan. För det var då jag började lämna börsen för att istället investera i privata bolag som inte var noterade. För mig har det varit positivt för när man kommer in som första investerare i ett kvalitetsbolag på börsen så får du ofta betala runt 14 gånger årsvinsten. Ett bolag som istället ligger utanför börsen brukar det istället handla om tre gånger årsvinsten. Men jag har fortfarande lite investeringar och några av dessa kan man se på Shareville.

 

”Vikten att motstå frestelse”

Günther Mårder är inte bara en duktig investerare, han är även en sparare av rang. Han har bland annat valt att inte leva ett liv som är utgår från konsumtion. Ett steg som många har svårt att tänka sig i vårt materiella samhälle.

Längtar du aldrig efter att konsumera?

– Nej, i ganska låg utsträckning, och jag tror att det bygger på en omedveten skola som jag utsatte mig själv för. Det var mellan åldern 13 till 22, då provade jag på att realisera flera av mina materiella drömmar. Men det förändrade inte mitt liv till det bättre. Jag anser därför inte att lycka kommer genom materiella ting.

Hur ska man tänka för att inte konsumera?

– Det gäller att inte falla för de kortsiktiga frestelserna. För mig var en viktig del i den här skolningen att alltid ha kontanter i plånboken. När jag var ung så kunde jag gå runt med flera tusen i plånboken för att känna att allt jag ser, kan jag köpa. Men gör jag det så har jag begränsat min frihet framöver och det blev en bra skolning att känna att man har möjligheten men sen att välja att inte ta den. Det är där de flesta brister. Jag anser att det är den självdisciplinen som är den viktigaste faktorn som många behöver bearbeta.

Hur får man den självdisciplinen? 

– Jag tror att man måste börja med att prova på att konsumera. För att få känslan att det hände faktiskt ingenting, ’jag blev inte lyckligare’ av att jag köpte den där Prada-väskan eller vad det nu kan vara.

Du hittar hela avsnittet med Günther Mårder här!

Börshajen har tidigare skrivit om hur du handlar med aktier. Är du nybörjare och svårt att komma igång? Vi hjälper dig på vägen.