Börshajen podcast gästas av fondförvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin, fondförvaltare för fonden Carnegie Global.

ANNONS

Varannan vecka gästas Börshajen podcast av intressanta profiler från finansbranschen. I tisdagens avsnitt är det fondförvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin som gästar för att prata om hur han tänker vid investeringar samt hur man som förälder kan göra sina barn till mångmiljonärer med en relativt liten summa.

Mikael svarar även på en rad lyssnarfrågor. Kanske vill du veta vilken den bästa investeringen är för en person som är 50+? Vad som är en rimlig avgift för en fond? Eller kanske är du intresserad av att veta om fondbolag betalar courtage när de köper aktier till sina fonder? Detta och mycket mer får du reda på i avsnittet med Tarnawski-Berlin.

 

På lång sikt kommer börsen att gå upp

– Mikael Tarnawski-Berlin, Fondförvlatare

 

Hur ska man som förälder tänka för att ge sina barn mycket pengar vid pensionen?

– Jag tar alla mina tre barns barnbidrag varje månad och stoppar in det i en eller två bra fonder som jag litar på. Det folk inte tänker på är hur stor effekt det här kan få över tid.

På vilket sätt?

– Säg att du tar ditt barns barnbidrag, som ligger på 15 000 kronor per år. Den summan investerar du i en fond från och med dagen då barnet föds och fortsätter med det fram tills barnet fyllt 18 år. När barnet sen fyller 18 så slutar barnbidraget komma och då låter du de pengarna ligga kvar med tanken att de ska ligga där tills pensionen.

Hur stora summor kommer vi upp i då?

– Om vi leker med tanken att du får sex procent avkastning årligen på de här pengarna fram tills barnet går i pension vid 70. Då har pengarna vuxit till tio miljoner kronor. Skulle du däremot pricka in en fond som ger åtta procent i avkastning per år så har barnet 33 miljoner kronor vid pensionen. Ökar vi avkastningen ytterligare, säg till en riktigt bra fond som har tio procent i avkastning så har ditt barn 107 miljoner vid pensionen.

ANNONS
ANNONS

Hur ska man själv tänka om man inte har barn utan vill spara till sig själv?

– Alla borde lägga undan minst tio procent av sin lön i månaden på sparande, det är en no brainer.

Du kan höra avsnittet i sin helhet i spelaren nedan. Alternativt så trycker du här eller så söker du på Börshajen podcast där du brukar lyssna på dina favoritpoddar!

Börshajen gästades tidigare i mars av den framgångsrike journalisten Andreas Cervenka. I avsnittet avslöjade han sin åsikter om både FAANG-bolagen och fondindustrin. Du hittar det avsnittet här!