Vad betalade du när du köpte hörlurar förra veckan? Fullt pris? Hade du varit prutexperten Ulf Ahrner så hade du åtminstone fått ner det priset några procent.

ANNONS

Börshajen podcast är tillbaka med ett rykande färskt avsnitt. Denna veckan tar vi en liten annan vinkel på privatekonomi, vi tittar nämligen på hur du kan hålla nere kostnaderna i vardagen.

Ulf Ahrner har en gedigen karriär inom finansbranschen och har genom åren alltid försökt att hålla kostnaderna nere. För honom är det lika normalt att dricka en kopp kaffe som det är att inte handla till fullt pris. Men hur gör han? I det senaste avsnittet av Börshajen podcast avslöjar han sina bästa tips.

– Jag älskar att pruta, men det är inte det enda jag gör utan ofta väntar jag in olika dealer. För att köpa de saker jag vill ha när det är läge. Det kan exempelvis vara att jag köper något off-season. Jag väljer helt enkelt att lägga tid på att spara när det kommer till stora belopp. Det finns ingen mening att rusa fram är man kan få det för halva priset bara någon månad senare.

När började du pruta?

– Jag växte upp i en familj där det inte fanns så stora marginaler. Men när jag var 16 år gammal så hade jag fått syn på en minidisc-spelare som jag verkligen ville ha. Problemet var att den kostade allt som jag hade lyckats spara ihop. Men jag ville verkligen ha den, så då upptäckte jag att det fanns en utgående modell som var billigare. Men priset var inte tillräckligt lågt för att jag skulle ha råd så istället tjatade jag till mig en ännu bättre deal. Så anledningen till att jag började att pruta var för att jag inte hade råd.

Hur mycket fick du ner den?

– När jag tillslut köpte spelaren hade jag fått ner den 50 procent och det var då jag kom underfund med att det faktiskt går att få prylar billigare än vad de kostar ordinarie. Sen dess mår jag dåligt om jag betalar fullt pris för något, det ska alltid vara någon typ av rabatt.

ANNONS
ANNONS

 

Hade jag tagit första bästa hade jag förlorat 150 000 kronor

 

Vad är den största rabatten du lyckats få till?

– Det var när jag och min fru skulle lägga nya stenar utanför huset. Ett arbete som är ganska stort. Det är alltså inte ett arbete du gör själv på en handvändning. Först frågade jag några vänner som tipsade mig om ett företag, men jag kände att priset var helt orimligt. Så då tog jag istället in offerter från fler olika firmor. I slutändan visade det sig att skillnaden mellan den som jag hade blivit tipsad om och den billigaste var 50 procent.

Hur stor summa handlade det om?

300 000 kronor låg den dyra offerten på. Och jag lyckades ju istället få det för halva priset, så vi landade på 150 000 kronor. Då kan du tänka dig om jag hade gått på den första fakturan, vilken enorm förlust det hade varit. Det är verkligen en läxa, köp aldrig något utan att jämföra.

4 tips – så blir du prutexpert

 • Handla allt i samma butik
  – Ökar chanserna för att du ska få mängdrabatt.
 • Vänta in rätt läge
  – Köp dina prylar off-season istället.
 • Pruta på allt
  – Tänk på att även 10 procent är bättre än fullpris. Är något dyrt är 10 procent väldigt mycket.
 • Handla inte hos första bästa
  – Kolla istället på olika jämförelsesidor som antingen erbjuder offerter eller visar de lägsta priserna på din önskade vara/tjänst.

Missa inte att lyssna på hela avsnittet med Ulf Ahrner. Förutom att lära dig att pruta på kostnader i vardagen får du även tips på hur du bör investera dina pengar. Avsnittet hittar du antingen i spelaren nedan, i din favorit poddspelare eller här!

Du har väl inte missat Börshajen podcasts tidigare avsnitt med sparekonomen Frida Bratt? Lär dig placera dina pengar rätt med tips från en expert!