ANNONS

Världens börser har ett mörkt skimmer över sig och varje morgon vaknar vi till nya nyheter om hotet från corona mot världsekonomin.
– Man är lite tungsint, det är så många deppiga besked, säger sparekonomen Frida Bratt i senaste avsnittet av Börshajen podcast.

Det har gått snabbt på världens börser och trots senaste dagarnas uppgång är det ner nästan 20% under året. Vad ska man då tänka på i tider av ovisshet? För dem som inte har en buffert just nu har det blivit extra påtagligt hur viktigt det är att ha en buffert. Och som ni vet, och vet ni inte blir ni påminda igen: en buffert ska INTE finnas på börsen.

Är du ändå en av dem som har din buffert på börsen? Då är det läge att plocka ut pengarna nu trots att det svider för den hör inte hemma där, betonar Frida i podden.

Det är många som undrar när det ska vända och det är det ingen som kan svara på. Men tecken som man letar efter, för att kunna skönja en vändning, är självklart positiva nyheter om smittspridningen. Något som verkar vara ett tag bort. Men också fler stimulanspaket. Regeringen har kommit med paket efter paket och fler lär behövas för att vi ska kunna återhämta oss till det normala på sikt.

Vad finns det då för konkreta saker du kan göra i det här läget? Ja, varför inte använda tiden till att faktiskt göra den där budgeten du alltid tänkt att du borde göra. GÖR DEN! Rensa hemma, för visst har du saker du också tänkt sälja hela året? Det klassiska: se över dina fasta kostnader. Du kanske inte måste se allt på Netflix och HBO samtidigt. Och för dig som har en bostadsrätt, det som kanske kan göra allra störst skillnad: ring din bank idag och fråga om du kan sänka räntan. Ett telefonsamtal är allt dom kan krävas.

ANNONS
ANNONS

Vill du höra mer tips på vad du kan tänka på just nu? Då lyssnar du på podden.