Väldigt många har svårt att håll koll på sina pengar. För vissa kan det till och med vara svårt att ta sig igenom varje månad med alla utgifter som hägrar. Men det går att få koll på sin ekonomi. Det kan till och med vara ganska enkelt.

ANNONS

Erik Wennstam är gymnasieläraren som tröttnade på att skolan inte lärde sina elever hur man tog hand om sin privatekonomi. Och utan baskunskaperna fortsätter okunskapen upp i åldrarna. Därför skrev han boken ”Du & dina pengar: den enkla vägen till bättre ekonomi”. En bok han själv önskar att han hade läst för 25 år sedan.

Varför har många dåligt ekonomiskt självförtroende?

– Jag tror att det grundar sig i att många tycket att ekonomi är både komplext och tråkigt. Sen är det även en av de vanligaste konfliktområdena i både förhållanden samt bland barn och föräldrar. Därför gör många de betalningar som måste göras varje månad och flyttar sedan fram problemen fram till nästa lön. Det är ett stort problem i längden.

Så får du bättre ekonomiskt självförtroende

En god ekonomi grundar sig i att man har ett bra ekonomiskt självförtroende. Det kommer dock inte av sig självt, men du kan få det. Erik Wennstam lär dig hur.

– Ja, hur får man egentligen bättre ekonomiskt självförtroende? Självförtroende överlag är ofta erfarenhetsbaserat, så för att lyckas måste man testa sig fram. Det kan självklart vara lite läskigt i början. Men det behöver inte vara något jättemål utan fokusera istället på något enkelt, exempelvis ett mindre sparmål. Hur känns det när du lyckats med det? Mår du bra så växla upp och arbeta dig uppåt.

Hur lyckas man med sina mål?

– Jag tror att du måste belöna dig själv när du väl har lyckats. För om du kopplar ditt sparande och din privatekonomi till något som du värdesätter så kommer du lyckas bättre.

ANNONS
ANNONS

Varför spara pengar överhuvudtaget?

Varför ska du egentligen spara pengar? Ska du spara bara för sparandets skull? Nja egentligen så ska du ju spara pengar för att du ska kunna göra allt det där roliga lite senare i livet. Det kan handla om att kanske åka på den där solsemestern med hela familjen eller köpa den där bilen du drömt om. Oavsett så kan du göra det om du har lite is i magen.

– Alla kan spara men olika mycket så klart. Har man en inkomst kan man spara pengar. Sen måste du hela tiden tänka att ditt sparande är en del av vägen, målet är moroten som du når fram till när du uppnått ditt sparande.

Hur avgörande är storleken på ens inkomst när det kommer till att få pengar över?

– Det är givetvis lättare om du har mycket pengar, för då har du större marginal mellan vad som är nödvändigt och vad som är valbart. Samtidigt blir det lätt en ursäkt som man lutar sig på, att om man har lite mer pengar så skulle man kunna börja lägga undan pengar. Men egentligen är det de som har mindre pengar som i slutändan kommer tjäna mer på att göra förändringar och spara pengar.

Erik har ofta pratat om att vi svenskar inte vet vart 10-20 procent av vår lön tar vägen. Vad beror det egentligen på?

– Det stämmer att 1-1,5 av vår månadslön bara rinner genom våra fingrar. Det är utgifter som vi inte märker av. Det kan vara träningskort som inte används, för dyr avgift på mobilen etc. Detta är ett av de största problemen för oss svenskar.

Hur kan man förändra sin situation?

– Jag tror att man ska börja tänka på att man har lagt ner tid för att ha pengar. Är det då värt att lägga tre arbetsdagar för ett par skor?

Risken med att inte spara pengar

Är det endast en risk att placera sina pengar på börsen eller är det så att du riskerar dina pengar om du bara låter de ligga?

– Många tänker nog tyvärr inte på att inte placera sin pengar innebär en risk. Det vill säga en risk av förlorad avkastning. Istället lever många från månadslön till månadslön. Pengarna tar slut och man har inte kalkylerat att pengarna ska räcka till att både leva och spara. Alla måste försöka att ha en längre tidshorisont och placera lite av sina pengar på börsen.

Eriks 3 tips – för en god privatekonomi

  1. Välj att intressera dig – för det är du värd.
  2. Håll dina kostnader lägre än dina inkomster.
  3. Budgetera och lägg in sparande i den budgeten .

Missa inte att lyssna på hela avsnittet med Erik Wennstam. Du hittar det antingen i spelaren nedan, här eller i din favoritapp!

Börshajen gästades nyligen av den eminente Mia Ingelström. Till vardags ekonomi-PT som hjälper människor att förverkliga sina drömmar. Är du trött på att du aldrig kan göra den där solsemestern eller har råd med det där lilla extra? Lyssna då på avsnittet med Mia här!