Det har blivit dyrt att renovera. Under pandemin sågs en våg av hemmafixande, men nu väljer många att skjuta på arbetena. Priset på trävirke har nämligen ökat lavinartat.

ANNONS

De senaste åren har många passat på att renovera hemma. Pandemin satte stopp för resandet, och pandemiåtgärderna gjorde att det inte fanns alltför mycket att spendera pengar på. Då valde många att satsa på hemmet.

Renovera blir för dyrt

Renoveringsvågen ser nu ut att vara över, mycket på grund av de skenande priserna på material,

Under det senaste året har priserna på trävirke rusat med 60 procent, skriver Dagens PS. Det som påverkat allra mest är de sanktioner mot Ryssland som infördes efter invasionen av Ukraina i slutet av februari.

Stor import från Ryssland

Europa importerar i normala fall runt åtta miljoner kubikmeter trä från Ryssland, Belarus och Ukraina, skriver Dagens PS. Kriget i Ukraina och de sanktioner som infördes mot Ryssland och Belarus har satt stopp för det. Det innebär att priserna på virke från andra leverantörer runt om i världen skjuter i höjden på grund av den ökande efterfrågan från kunderna.

Lägger pengarna på annat

Konkurrensen om trävirke har alltså hårdnat, och byggvaruhusen slåss om att få köpa det virke som finns. När priserna stiger blir det förstås så att många kunder som tänkt bygga om eller renovera hemma tänker sig för både en och två gånger. En hel del väljer att vänta, och hoppas på bättre tider med lägre materialpriser.

ANNONS
ANNONS

Det är inte bara virkespriserna som påverkar renoveringsviljan. Efter att pandemin lättat sitt grepp och många åtgärder försvunnit väljer människor att spendera pengarna på annat än renoveringar i hemmet.

Vill du läsa mer om vad kriget kan innebära för Sverige? Det kan du göra här.