Inflationen gör att du även om lönen höjs får mindre köpkraft nästa år jämfört med året som gick. Pensionärer får däremot mer köpkraft.

ANNONS

De flesta hushåll, både de som jobbar och de som är pensionärer, har fått mer pengar i plånboken. Det som kallas disponibel inkomst har ökat mellan 15 och 30 procent för de allra flesta, rapporterar Dagens PS.

Men nu blir det sämre tider för dem som jobbar. På grund av inflationen under förra året kommer löntagarna att ha sämre köpkraft i januari 2022 än de hade samma månad 2021.

”En tvåbarnsfamilj med vanligt förekommande yrken får drygt 900 kronor mer i plånboken varje månad i år jämfört med januari 2021”,, säger Arturo Arques, privatekonom hos Swedbank och sparbankernas, i ett pressmeddelande. ”Men räknar man in inflationen så minskar ändå köpkraften för de flesta lönehushåll”.

Satsning på sjuka och funktionsnedsatta

Pensionärer, och personer som har sjuk- och aktivitetsersättning (det som förr kallades för sjukpension) får däremot mer pengar i plånboken i år.

”Årets budget innebär stora satsningar på de som är sjuka eller har en funktionsnedsättning som hindrar dem från att arbeta”, säger Arturo Arques.

”Det är en grupp som annars hade halkat efter ekonomiskt ännu mer”, fortsätter han.

Även om inflationen förstås påverkar också pensionärernas köpkraft kommer den att öka under januari 2022. Sedan 2007 har pensionärernas disponibla inkomst ökat, med ökade stöd och tack vare sänkta skatter.

Inflationen boven i dramat

Löntagare har de senaste femton åren också fått rejäla ökningar av den disponibla inkomsten. Ökningen motsvarar 25-30 procent, med höjda inkomster och sänkta skatter som förklaring. Nu blir det alltså stopp för den trenden, på grund inflationen.

ANNONS
ANNONS

”Både löntagare och pensionärer har fått sänkt skatt i flera omgångar under senare år”, säger Arturo Arques.

”Många pensionärer har också fått ett tillskott genom åtskilliga höjningar av bostadstillägget, avslutar han.

Hur ser det ut med sparandet i hushållen? Det kan du läsa om här!