Kriget i Ukraina kan bli orsak till den största prischocken på 50 år. Hushåll över hela världen börjar känna av att levnadskostnaderna stiger, enligt Världsbanken.

ANNONS

Världsbanken varnar nu alltså för att Rysslands invasion av Ukraina och kriget som fortfarande pågår efter drygt två månader kan ge de största prisökningarna på ett halvt sekel. Allt från vete till bomull kan öka enormt mycket i pris, rapporterar Dagens PS.

”Vi är särskilt oroliga för de fattigaste hushållen eftersom de spenderar en större del av inkomsten på mat och energi, så de är särskilt sårbara för denna prisökning”, säger Peter Nagle, senior ekonom vid Världsbanken enligt Dagens PS.

Konsekvenser för hushållen

Han säger också att prishöjningarna börjar få stora ekonomiska och humanitära konsekvenser för hushåll över hela världen. Och det här är bara början. Som exempel väntas energipriserna öka med mer än 50 procent, där den största ökningen blir för naturgas i Europa. Priserna för energi kan sjunka till hösten 2023 och under 2024 men de kommer ändå att ligga runt 15 procent högre än under 2021.

Bensinpriset fortsatt högt

Också oljepriserna, och därmed bensin och diesel, väntas ligga högt ett par år till. Det bidrar till att inflationen ökar.

Matpriserna förväntas också de öka, enligt FN:s livsmedelsprisindex är priset på mat högre än på 60 år. Vete förväntas öka med nästan 43 procent, sojabönor med 20 procent och matolja med nära 30 procent.

ANNONS
ANNONS

Allt blir dyrare

Priset på andra råvaror som metall, gödningsmedel och mineraler spås också stiga, och det påverkar produktionskostnaden för annat och därmed priserna i butiken för konsumenterna.

Vill du läsa mer om hur inflationen påverkar? Det kan du läsa om här!