Riksbankschefen Stefan Ingves vill trappa ned ränteavdragen. Det varnas för att de svenska hushållens skuldsättning är för hög, och en nedtrappning av ränteavdragen skulle bromsa den.

ANNONS

Rapporterna om att svenska hushåll har för höga skulder, och kan få svårt om räntan stiger, oroar riksbankschefen. Ett sätt att bromsa skuldsättningen är att minska ränteavdragen. Som det ser ut i dag kan ett hushåll sänka räntekostnaden med så mycket som 30 procent för lånen.

Kritik från EU-kommissionen

Riksbankschefen Stefan Ingves tror att en minskning av möjligheterna till ränteavdrag skulle göra så att fler lät bli att låna pengar, skriver Dagens PS. EU-kommissionen har i en rapport som nyligen publicerats kritiserat Sverige för att hushållen har en så hög skuldsättning.

Inom landet finns det däremot inte mycket stöd för en sådan reform. Sju av de åtta riksdagspartierna är emot en sänkning av ränteavdragen. Det är bara Vänsterpartiet som säger att de ställer sig bakom ett sådant förslag.

Riksbankschefen: Finns ingen perfekt tid

Finansminister Mikael Damberg (S) sa i slutet av mars att en sänkning av ränteavdragen skulle kunna vara en del i en skattereform, uppger Dagens PS. Det verkar alltså inte vara helt uteslutet att ett förslag kan komma efter valet. Förmodligen handlar det då om en gradvis förändring.

Stefan Ingves säger att det aldrig är en perfekt tidpunkt att göra en sådan förändring. Han säger också att det krävs att man bestämmer sig för det, och sedan agerar med beslutsamhet.

Förenklad bild av skuldsättning

I en ny rapport från Danske Bank säger bankanalytikern Andreas Håkansson och aktiestrategen Molly Guggenheimer att den höga skuldsättningen inte alls är så farlig.

”Vi hör ofta att svenska hushåll har för mycket skulder”, skriver de enligt Dagens PS. ”Vi anser att det är en alltför förenklad bild”.

ANNONS
ANNONS

Svenska regler mindre strikta

De anser att svenskarnas skulder är mycket mindre än tillgångarna, de svenska hushållen har tillgångar som är sex gånger större än skulderna. Amorteringsreglerna i Sverige är inte lika strikta som i andra länder.

”Därför kan hög skuldsättning (inom rimliga gränser) faktiskt vara defensivt när räntorna stiger”, skriver experterna från Danske Bank.

Vill du läsa mer om vad du ska tänka på vid bostadsköp? Det kan du göra här.