På söndag blir det sänkt bensinskatt. Priset sänks då med 1,80 kronor per liter – men räkna inte med att det blir billigare att tanka! Skattesänkningen äts upp av de höjda priserna på drivmedel.

ANNONS

När riksdagen bestämde att drivmedelsskatten skulle sänkas var det för att bensin- och dieselpriserna skulle gå ned, något som Dagens PS berättat om. Från och med 1 maj till 30 september gäller den sänkta bensinskatten, men det kommer inte att bli billigare att tanka.

Sänkt bensinskatt från söndag

Idag, fredag, höjer mackarna priset på både bensin och diesel med 20 öre. En liter bensin kostar nu 21,99 kronor och dieselpriset höjs till 26,12 kronor på de bemannade mackarna.

Enligt Dagens PS har priserna höjts med nästan en krona bara den här veckan. Den skattesänkning som riksdagen beslutade om har alltså ätits upp.

Det stigande oljepriset beror förstås på Rysslands invasion av Ukraina, men det finns en del uppmuntrande tecken. Oljeproduktionen i USA ökar, efter att ha drabbats hårt under pandemin, skriver Dagens PS.

Rysslands svaga punkt

Oljan är Rysslands svaga punkt enligt USA, och om landet får upp sin oljeproduktion minskar Rysslands krigskassa. Under de senaste månaderna har USA fattat flera beslut som gör det lättare att investera i oljeindustrin. Det höga priset på olja gör investerare intresserade, och mer olja produceras av USA.

Ökningen ligger på ungefär 20 procent, men produktionen är fortfarande mindre än före pandemin.

ANNONS
ANNONS

På fredagen har oljepriset stigit drygt 2 procent, så skattesänkningen kommer inte att göra det billigare att tanka bilen 1 maj.

Vill du läsa mer om vad kriget i Ukraina gör mot plånboken? Det kan du göra här.