Skatteavdrag kan vara klurigt. När nyår närmar sig är det en bra idé att se över sin ekonomi och tänka på nästa deklaration. Här kommer lite tips som kan spara pengar 2022!

ANNONS

När det närmar sig deklaration är det bra att ta en extra titt på vad du behöver tänka på. Dagens PS tipsar om några saker det kan löna sig att tänka på inför 2022.

Den årliga skatten på bostadsuppskov, det som ofta kallades uppskovsränta, togs bort 1 januari 2021. De nya reglerna gäller både gamla och nya bostadsuppskov från och med deklaration som lämnas 2022.

Det kostar alltså inte något längre att skjuta på beskattning av vinst efter en bostadsförsäljning, och kan vara lönsamt för en del att ansöka om bostadsuppskov i efterhand. Du kan läsa mer om det på Skatteverkets sajt.

Uppfyller du förutsättningarna kan du ansöka om uppskov med att betala vinstskatten. Det blir ungefär som ett räntefritt lån – men det ska betalas tillbaka nästa år!

Skatteavdrag för räntekostnad

Om du har lån, oavsett om det gäller bostadslån, privatlån eller krediter, minskar din skatt. Om du har mindre än 100 000 kronor i räntor minskar skatten med 30 procent av räntebeloppet. Är räntorna mer än 100 000 kronor är minskningen 21 procent av räntebeloppet.

Vinst eller förlust på sålda värdepapper? De kan kvittas mot varandra. Säljer du med vinst kan du passa på att sälja något med förlust och därmed sänka skatten.

Dra av för välgörenhet

Om du skänker pengar till välgörande ändamål ger det också skatteavdrag. Max 1 500 kronor, eller 25 procent av det belopp du skänkt. Du kan alltså få avdrag för gåvor till välgörenhet på upp till 6 000 kronor.

ANNONS
ANNONS

Du som inte får tjänstepension eller är egen företagare får dra av för sparande i IPS (individuellt pensionssparande) eller i en privat pensionsförsäkring. Sätt in mer pengar före nyår om du vill kunna dra av för det nästa deklaration!

Rut- och rotavdrag, liksom avdrag för grön teknik, måste också göras före årsskiftet om du ska kunna dra av för det i kommande deklaration. De arbeten du tänker göra avdrag för måste vara betalda före årets slut och vara utförda senast 31 januari.

Hur är det med hållbart sparande? Här kan du läsa om en forskare som tycker att det är bättre att skänka pengarna i stället!