Noll ränta på sparkontot – men bolåneräntorna höjs snabbt. Så ser det ut för svenskarna, och det verkar inte finnas någon chans att bankerna ger ränta på sparpengarna på ett tag.

ANNONS

Statistiska centralbyrån, SCB, säger att svenska folket har omkring 1 879 miljarder kronor på bankkonton som inte ger någon ränta. Det verkar inte heller som om bankerna kommer att ge någon sparränta på bankkontona på ett tag, berättar Dagens PS. 

Bolåneräntan höjs direkt

När Riksbanken höjer styrräntan är bankerna däremot snabba med att höja räntorna för bolånen. Tor Borg var tidigare ränteanalytiker inom bankvärlden, och han säger att det kommer att ta tid innan svenska folket kan räkna med att pengarna på vanliga konton i banken får någon ränta.

Det kommer att krävas att Riksbanken höjer styrräntan med minst en procentenhet innan bankerna betalar någon ränta, säger han enligt Dagens PS.

Inflationen äter upp sparpengarna

Storbankerna tjänar ungefär 1,5 procentenheter på bolånen. Om de ska kunna tjäna lika mycket på inlåningen på de vanliga bankkontona krävs att styrräntan höjs till ungefär 1,5 procent, skriver Dagens PS.

När nu inflationen stiger sjunker pengarna på bankkontot med nollränta snabbt i värde. Storbankerna ger inte ränta på sparpengar om de inte är låsta under en viss tid. Däremot finns det mindre nischbanker som använder just ränta på sparpengar som lockbete för svenskarna.

”Det gör de för att locka kunder, men också för att sparpengarna är en viktig finansieringskälla för sin utlåning”, säger Tor Borg enligt Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Lönar sig att jämföra banker

Idag, 2 maj, ligger Swedbanks 3-åriga bolåneränta på 2,05 procent, och den 5-åriga på 2,27 procent. Motsvarande siffror för Handelsbanken är 1,94 respektive 2,21 procent, och SEB 1,87 respektive 2,08 procent. Nordeas 3-åriga bolåneränta är idag 2,00 procent och den 5-åriga 2,25 procent. Det är alltså en bra idé att se till att jämföra bankernas villkor, både när det gäller lån och sparande.

Vill du läsa mer om varför du inte ska ha pengarna på banken? Det kan du göra här!