De röda siffrorna på börsen i år kan svida rejält för sparare som har så kallade investeringssparkonton, ISK. Förutom värdeminskning kan de stigande räntorna betyda mycket högre skatt, trots förluster.

ANNONS

Ett ISK-konto beskattas nämligen varje år oavsett om avkastningen är positiv eller negativ, till skillnad från en vanlig aktiedepå. En schablonintäkt räknas fram från kapitalunderlaget, som enligt Dagens industri lite förenklat kan beskrivas som ett över året utjämnat totalvärde för innehaven på kontot. Schablonintäkten beskattas med 30 procent.

Schablonintäkten för ett ISK styrs i sin tur av statslåneräntan den 30 november, som Riksgälden fastställer utifrån statens genomsnittliga ränta för långsiktiga lån.

Denna plus en procentenhet blir schablonintäkten, med ett golv på 1,25 procent. Då statslåneräntan i fjol låg på 0,23 procent blev golvet den faktiska schablonintäkten. Skatten för kapitalunderlaget på ISK-kontot blev då 30 procent av 1,25, alltså 0,375 procent.

När räntorna nu stiger i spåren av stigande inflation har det också satt spår i statslåneräntan. Vid Riksgäldens senaste uppdatering förra veckan låg den på 1,45 procent – sex gånger mer än i november förra året.

Det är ett tag kvar till november, men skulle statslåneräntan ligga kvar på samma nivå som nu blir det dubbelt så mycket i skatt att betala – detta samtidigt som börsen hittills i år tappat

ANNONS
ANNONS

”Utifrån nuvarande statslåneränta skulle schablonintäkten på ett ISK landa på 2,45 procent. Efter den 30-procentiga skatten ger det en skattesats på 0,735 procent på kapitalunderlaget, vilket är nära en fördubbling från nuvarande nivå”, skriver Di.

Läs även: Tele 2 toppar listan när utdelningsfest väntar på börsen [Börshajen]