Börshajens vd och grundare, Andra Farhad, ger dig fem actions om hur du kan få dina pengar att arbeta för dig på börsen. Bygg en egen pengamaskin som levererar passiva inkomster till dig – medan du sover!

Text: Andra Farhad

ANNONS
Väldigt många människor jobbar hårt för att tjäna mer pengar men sätter pengarna i madrassen varje månad när lönen kommer in på kontot. Många tycker att tre till fyra procent i ränta på sparkontot vore bra. Men trots att de får noll procent och trots att det finns fler alternativ än ett nollräntekonto så låter sju av tio pengarna stå. Att vara medveten om den finansiella världen och ta reda på hur man kan hitta nya möjligheter att få passiva inkomster är avgörande för en ekonomiskt stabil framtid.

 

Så här bygger du en egen pengamaskin. Det kapital man sparat ihop ska sättas i arbete. Har du sparat ihop ett kapital har du möjlighet att få mer pengar utan att göra något annat än att äga dem. Du investerar genom att “låna ut” ditt kapital till andra som får dina pengar att växa. Avkastningen beror på hur länge du kan avvara dina pengar samt vilken risk du är villig att ta; låg, medel eller hög risk. Men hur gör man för att komma igång? Det finns några enkla knep för hur du kommer igång och bygger en egen pengamaskin.

 

1. Starta ett Investeringssparkonto (ISK-konto) hos din bank! Första steget till att börja bygga din pengamaskin är att starta ett ISK-konto. Ett ISK-konto är som en tom “sparbox” som du kan fylla med olika innehav. Du kan spara i exempelvis aktier, fonder och andra finansiella produkter. Det som skiljer ISK från ett vanligt aktie- eller fondkonto är att du via ISK slipper betala skatt när du säljer med vinst, istället betalar du en årlig schablonskatt på värdet av ditt innehav. Med andra ord besparar ISK:en dig en hel del administrativt arbete! Kom igång med ditt sparande idag, här och nu – det tar bara några minuter! 

 

2. Sätt en plan! När du har startat igång ett ISK-konto är det dags att börja fylla det med olika innehav. Men för att veta vilka innehav du ska investera i är det viktigt att först sätta en plan så att du har något konkret att utgå ifrån. Här är det viktigt att du bestämmer dig för två saker, dels hur länge du vill avvara ditt kapital och även vilken risk du är beredd att ta. Du kan också dela upp pengarna (det vill säga skapa olika portföljer) så att du har olika tidshorisont på olika “portföljer”, beroende på vad du ska ha pengarna till.

 

Själv har jag tre portföljer. En pensionsportfölj med rätt låg risk där jag har ca 70 procent av mitt kapital och sparar till min pension, en framtidsportfölj för cirka 5-10 år fram i tiden med medelhög risk där 20-25 procent av kapitalet ligger och växer för större händelser i livet som exempelvis familjebildning eller bostadsköp, och en kortsiktig portfölj med hög risk där jag endast har fem till tio procent av totala kapitalet för cirka 1-3 år fram i tiden. I min kortsiktiga portfölj investerar jag i bolag som jag anser vara i ett spännande skede, men som jag inte vill behålla på längre sikt.

 

3. Investera endast pengar du har råd att förlora! Att investera i finansiella produkter innebär alltid en risk. Även om börsen gått bra historiskt sett finns det alltid en risk för att din investering tappar i värde. Det är viktigt att vara medveten om det och försöka diversifiera (sprida riskerna) så gott det går i portföljen. Genom att följa några enkla grundprinciper kommer din portfölj må bättre vid en eventuell nedgång än om du inte gör det.

 

4. Lägg inte alla ägg i samma korg! Ett bra sätt att sprida riskerna är att investera kapitalet i olika bolag, i olika branscher och fördela det på både aktier och fonder. Känner man sig osäker på aktier men tryggare med fonder kan man till en början ha större delen i fonder, ca 60-70 procent, och en mindre del i aktier, ca 30-40 procent. Det funkar lika bra att ha större delen i aktier och mindre delen i fonder. Det är viktigt att ha en rad olika aktier och fonder, gärna minst 12-15 olika innehav i olika branscher. På så sätt får du en bra riskspridning vid en eventuell nedgång.

 

ANNONS
ANNONS
5. Var långsiktig och spara regelbundet! Ju längre tid du kan avvara dina pengar, desto bättre. Genom att vara långsiktig och spara regelbundet på månadsbasis minskar du risken i portföljen vid en eventuell nedgång genom att du snittar ner dig. Vid långsiktiga investeringar har du även möjlighet att nyttja ränta-på-ränta-effekten, det som Einstein kallat för världens åttonde underverk, som lite förenklat kan förklaras som snöbollseffekten. Ju mer du rullar snöbollen, desto större blir den. På precis samma sätt fungerar ditt sparande – ju fler aktieutdelningar du får och ju fler återinvesteringar du gör, desto större växer sig ditt kapital. På det sättet kan du enkelt bygga en egen pengamaskin som levererar passiva inkomster till dig – medan du sover!

 

Namn: Andra Farhad
Ålder: 24 år
Bor: Stockholm
Gör: Vd för bolaget Börshajen och driver instagramkontot Börshajen
Läser just nu: Hjärnkoll på Pengarna av Elin Helander

 

– I samarbete med Danske Bank-