I denna mini-serie om Teknisk Analys skall vi denna gång titta på de vanligaste tekniska analysmodellerna, men först en allmän diskussion för dig som vill börja lära dig mer om teknisk analys: Den som öppnar ett tekniskt analysprogram för första gången slås till en början av det stora antalet ”modeller” och ”indikatorer” att välja mellan. Efter att man klickat runt lite och öppnat upp lite olika diagram och indikatorer så inser man att man inte begriper särskilt mycket av någon av dem.

ANNONS

Det där med teknisk analys, verkar bara vara jidder, tänker du medan du stänger ned fönster efter fönster med diagram inne i ditt tradingprogram. Att Du inte förstår något är dock, egentligen inte så konstigt – varför skulle man?! Ibland glömmer vi bort att vi faktiskt är ”nybörjare”. Varför tror vi plötsligt att vi skall förstå allt på en gång när det gäller aktiehandel och teknisk analys? Låt oss fokusera på sunt förnuft. Något som i detta fall innebär att helt enkelt ta ett-steg-i-taget.

Varför inte börja med att vi lär oss 3-5 tekniska analysmodeller och struntar i resten! Ok! Det låter bra, eller… vänta nu ett tag! Vilka modeller är bäst och vilka ska jag välja? Detta är förstås två riktigt bra frågor. För att bespara dig massa funderande och googlande, så kan jag berätta redan här och nu vilka modeller jag tycker du borde lära dig mer om först! Var det inte därför du lade din dyrbara tid på att läsa denna artikel?

Mitt råd – lär dig dessa modeller och analysmetoder först!

1: Stöd och motstånd
2: RSI
3: Formationsanalys
4: Glidande medelvärde

Låt oss börja med att titta närmare på vad stöd och motstånd är för något och hur man tolkar och använder dessa analyser i sin dagliga handel. Men jag är ju ingen daytrader, tänker du kanske nu! Den tekniska analysen är fortfarande lika viktig även om du placerar långsiktigt, med ett enkelt argument:

Varför starta ditt sparande med att köpa en aktie som befinner sig i en teknisk säljsignal som tar aktien 20 % ned – när du kan göra tvärtom!

Då kör vi igång – först ut stöd och motstånd!

1: Stöd och motstånd
Detta är min favoritmodell och detta beror på att den är tydligt och enkel att förstå. Ett stöd är en nivå där börskursen vänt upp tidigare, medan ett motstånd är en nivå där priset vänt ned tidigare.

Låt oss titta på ett exempel på ett motstånd. Nedan kan vi se hur Volvos aktiekurs försöker komma igenom 100 kr-nivån, men varje gång priset når 100 kr, så vänder aktien ned igen. Det finns sannolikt stora säljorders på denna 100 kr-nivå:

ANNONS
ANNONS

Att ett pris vänder ned beror på att köparna plötsligt blir färre, säljarna blir fler eller både och. Oavsett vilket så blir innebörden att säljarna blir ”fler” än köparna. Det vill säga säljarna hamnar i majoritet, och det är därför som en börskurs faller. Den som använder teknisk analys som beslutsunderlag står på sidan och låter marknaden studsa fram och tillbaka. En dag händer dock plötsligt något. Någon på Volvos lastbilskontor uppfinner hjulet! Nä just ja, det är redan uppfunnet. Strunt samma något positivt händer – kanske stigande försäljningssiffror för lastbilsmarknaden i Nordamerika.  Kanske har det släppts positiva nyheter, kanske har ingenting hänt  eller så har något hänt som vi inte vet om. Oavsett vilket så stiger plötsligt aktiekursen upp genom 100 kr-nivån och detta innebär att vi har fått en klassisk köpsignal!

Den uppgång som vi kan hoppas på då är lika lång som hela formationen, som skapade detta motstånd. Det vill säga avståndet från lägsta betalkurs till motståndet på 100 kr (se nedan):

Vi tittar nu vad som händer då Volvo bryter igenom 100 kr-nivån och utlöser en köpsignal, med målkursen 129 kr:

Detta ”motstånd” kallas även kanaltak. Nåväl, men vad händer om ”motståndet” lutar uppåt eller nedåt?

 .   

Enligt den traditionella tekniska analysen spelar detta ingen roll, och köp- och säljsignaler fungerar på samma vis. Min erfarenhet är dock:

MYCKET VIKIGT!
1: Köpsignaler som skapas då motståndet faller är oftare mycket svagare och av denna orsak agerar jag själv sällan på dessa. Orsaken till detta kommer framgå längre ned i denna artikel.
2: Köpsignaler som skapas då motståndet stiger skapar oftare kraftiga rörelser.

Då tittar vi på hur det kan se ut när motståndet stiger. I diagrammet nedan kan vi se hur Electrolux successivt noterar stigande toppar. Detta är positivt då det bevisligen inte finns några större säljorders på någon enskild nivå.  Att priset stiger beror på att köparna är starkare än säljarna.

Det finns uppenbarligen säljare som försöker ta hem sina vinster varje gång aktien når kanaltaket, men en dag blir plötsligt köptrycket så stort att säljarna måste byta fot och köpa tillbaka de aktier de precis sålt. Kanske efter en stark kvartalsrapport. Nedan kan vi se hur det går för Electrolux då kanaltaket väl bryts – cirka +15 % uppgång på ett kvartal.

Till motsats till det stigande motståndet har vi det fallande motståndet. Detta kan se ut så här:

I diagrammet direkt ovan kan vi se hur Electrolux denna gång noterar ”fallande” toppar. Säljarna är här i majoritet och därför faller aktiekursen allt lägre. Låt oss då titta på ett exempel på vad som händer då plötsligt köparna vaknar upp ur sin dvala. Nedan kan vi se hur ELUX plötsligt bryter upp över det fallande motståndet:

Vi har fått ännu en köpsignal, och aktiekursen stiger till en början och nästan alla är glada. Men plötsligt vill inte uppgången fortsätta:

Aktien vänder ned och du säljer dina aktier i besvikelse och räknar ihop en förlust på -6 %.
-Attans! Det där med teknisk analys var nog inte riktigt min grej!

Men vad gick egentligen fel? Som jag ser saken så vill vi inte äga aktier då köparna och säljarna är i jämvikt, eller då säljarna är i majoritet. I det alternativa diagrammet nedan kan vi se att ELUX fortfarande handlas under sitt snittpris för de senaste månaderna och därmed kan man i sanningens namn inte tydligt påstå att trenden är upp. Om trenden inte är upp – ja då är inte heller köparna i majoritet. Alltså har vi köpt aktier i en marknad där inte köparna är i majoritet – hur tänkte vi nu?

Låt oss nu gå tillbaka till diagrammet med det stigande kanaltaket (nedan). Här kan vi tydligt se att köparna är i majoritet, och att priset stiger. Vi ser även att marknaden handlas över ett snitt nere vid 180 kr, samt att trenden även den är tydligt positiv. Detta är en omgivning som talar för en edge i att hålla aktier.

Detta var en kort introduktion till stöd och motstånd! Det finns förstås oändligt mycket mer att lära sig, men detta var i alla fall en början. I nästa kommer vi titta närmare på RSI!

Tills dess: lycka till med din aktiehandel!

Handel med finansiella instrument innebär en stor risk för ditt kapital. Innehållet i denna artikel skall inte ses som någon rekommendation om att varken köpa eller sälja finansiella instrument.